Až se zase jednou budete chtít vydat za kulinářskými zážitky, dalším cílem by mělo být Španělsko. Okusíte totiž opravdové gastronomické nebe. I v nejzapadlejším stánku vám tu naservírují pokrmy, které mohou směle aspirovat na michelinské hvězdy. Žízeň zažeňte španělským pivem nebo vínem a chutě některou z těchto 6 vyhlášených specialit.
1. Tortilla de patatas (bramborová omeleta)
Pokud nejíte maso, ať už z přesvědčení, nebo protože vám jednoduše nechutná, vyzkoušejte světoznámé španělské jídlo, které se nejčastěji připravuje pouze z vajec, brambor, olivového oleje a cibule. Tortillu si můžete dopřát jak teplou, tak i studenou. Studená se skvěle hodí k vínu a velmi dobře se kombinuje se šunkou, chorizem (španělskou klobásou nebo salámem) a olivami. Jestliže si chcete připravit výborné občerstvení na toulky malebným Španělskem, kupte si u místního pekaře čerstvou bagetu, podélně ji rozřízněte a dovnitř vložte pár trojúhelníčků této chutné omelety.
2. Paella Valenciana (tradiční paella z Valencie)
Tortilla rozhodně není jediný kulinářský poklad, kterým se může Španělsko pochlubit. Jestli jste ještě nikdy nejedli autentickou španělskou paellu, máte jedinečnou šanci to napravit. Jméno oblíbeného rýžového pokrmu je odvozeno od mělké vyduté pánve zvané paellera, v níž se paella nejčastěji připravuje. Pokud byste měli ve Valencii ochutnat jen jednu její verzi, pak to musí být ta s mořskými plody. Anebo dáte raději přednost variantě s vepřovým či kuřecím masem?
3. Gazpacho (studená rajčatová polévka)
Kdyby se vás po návratu náhodou někdo ptal, odkud pochází oblíbená studená rajčatová polévka gazpacho, správná odpověď zní: z Andalusie! Obzvláště vhod vám osvěžující gazpacho přijde během horkých letních měsíců. Pro vylepšení chuti se do ní často přidávají krutony. Samotná příprava není nijak náročná, takže si červeným gazpachem můžete provonět kuchyni pokaždé, když si budete chtít poznávací zájezd do Španělska znovu připomenout.
4. Fabada Asturiana (syté jídlo z bílých fazolí, několika druhů uzenin a vepřového masa)
Španělsko je zemí 17 autonomních oblastí. Jednou z nich je i turisticky oblíbená Asturie s metropolí Oviedo. Pokud na toto historické území zavítáte, rozhodně byste měli podlehnout svodům vynikajícího pokrmu známého jako Fabada Asturiana. Vaše chuťové buňky se určitě nudit nebudou, neboť na talíři vám přistane chuťově vyladěný pokrm z dušených fazolí, choriza, morcilly (jelita), vepřového masa a šafránu. A pokud vám drahá polovička naplánovala několikakilometrový výšlap místní krajinou, už víte, čím se před náročnou cestou spolehlivě posilnit, nebo raději rovnou uspat.
5. Croquetas (španělské krokety)
Seznam tapas – drobných slaných studených i teplých předkrmů – je ve Španělsku takřka nekonečný. Z předkrmů tentokrát vypichujeme krokety plněné šunkou, tuňákem, sýrem či třeba bešamelem. Rozhodně byste měli ochutnat croquetas de jamón ibérico neboli španělské krokety se šunkou vyráběnou z masa černých iberských vepřů.
6. Cochinillo asado (pečené salátko)
Vegetariáni, o tomto klasickém španělském pokrmu si raději ani nečtěte! Zarytí masožrouti si totiž ve Španělsku s chutí dopřávají vcelku pečené selátko zvané cochinillo. V chuti a vůni dominuje tymián, bobkový list, česnek a olivový olej. Selátko se tradičně peče v klasické peci na dřevo. A náš tip na závěr? To nejchutnější cochinillo v celém Španělsku údajně připravují v nejstarší restauraci na světě. Restauraci Botin, kterou založil již v roce 1725 francouzský kuchař Jean Botin, hledejte v srdci Madridu.
Adéla Vavřačová, Radynacestu.cz