Rajčata – čerstvá, nakládaná, konzerovaná, rajčatové pyré, kečup. Se všemi těmito surovinami se setkáváme v našich kuchyních zcela pravidelně. Rajčata patří k nejpoužívanějším a nejoblíbenějším surovinám. Jsou kuchyně, jejichž recepty se bez rajčat prakticky neobejdou. Typickým příkladem je italská nebo španělská kuchyně.
Nekončící rajčatová sezóna
Oblíbenost rajčat je dána tím, že se dají velmi jednoduše a dobře pěstovat v našich podmínkách. Na to, abyste si mohli pochutnávat na vlastních rajčatech, nepotřebujete velkou zahradu nebo skleník. Rajčata se dají velmi dobře vypěstovat také v domácích podmínkách, na balkonech či terasách. Rajčata jsou navíc také velmi zdravá a obsahují velké množství vitamínů. Rajčata jsou u nás dostupná celoročně, bohužel jejich kvalita není taková, jako u rajčat, která si sami vypěstujete. Chcete si přesto kdykoliv pochutnat na rajčatech, která jsou plná chuti? Pak se při výběru zaměřte na rajčata, která pochází ze středomoří. Nemusí jít nutně o rajčata čerstvá.
Kvalita rajčat je rozhodující
Pokud nemáte možnost používat čerstvá rajčata, pak se nebojte vyzkoušet například drcená rajčata, která se hodí do řady lahodných pokrmů. Ideální jsou třeba k přípravě rajčatové polévky nebo omáčky. Pokud si říkáte, že v případě drcených rajčat nebo rajčatových protlaků je přece jedno, odkud jsou, pak jste na omylu. I v případě konzervování či jakéhokoliv jiného zpracování rajčat záleží na tom, jak kvalitní rajčata byla použita. Vždy si při koupi kontrolujte množství rajčat obsažených ve výrobku. Jestliže si budete chtít dopřát opravdu kvalitní konzervovaná rajčata, pak vyzkoušejte Polpa di pomodoro. Tato drcená rajčata nejsou žádnými zbytky. Naopak, jedná se o ta nejkvalitnější rajčata, která jsou zpracována ihned po sklizni, ještě čerstvá a plná chuti. Oceníte je při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně.